Παρασκευή 6 Μαρτίου 2015

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΔΗΜΟΥ ΠΑΛΛΗΝΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ



Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας έχει προσδιοριστεί στις 8  Μαρτίου, για να θυμίζει την μεγάλη διαμαρτυρία που έγινε στις 8 Μαρτίου του 1857 από τις εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, οι οποίες ζητούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας. Με πρωτοβουλία του Σοσιαλιστικού Κόμματος των ΗΠΑ, η παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας γιορτάζεται για πρώτη φορά το 1909 και υιοθετείται δύο χρόνια αργότερα από την Σοσιαλιστική Διεθνή με πρόταση της Γερμανίδας σοσιαλίστριας Clara Zetkin.
Το νόημα και το πολιτικό μήνυμα της συγκεκριμένης ημέρας έχουν αποδυναμωθεί σήμερα, αφού η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας εμπορευματοποιήθηκε και αντιμετωπίζεται ως μια άλλη γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου ή της ημέρας της Μητέρας, ως μια άλλη ημέρα που «επιτρέπεται» στην γυναίκα να δραπετεύσει από την σκληρή  πραγματικότητα που βιώνει.
Σήμερα την εποχή μιας  πρωτοφανούς και ακραίας κοινωνικοοικονομικής κρίσης, και παρά τα θεσμικά βήματα που έγιναν για την ισότητα στην χώρα μας, κυρίως στην δεκαετία του 1980, δεν μπορούμε να μην επισημάνουμε ότι οι γυναίκες παραμένουν ευάλωτες στην εργασία, στην κοινωνία, στην εκπαίδευση, στην οικογένεια. Τα κοινωνικά πρότυπα παραμένουν σε όλους τους τομείς.
Στον τομέα της απασχόλησης και της ανεργίας, η κρίση κτύπησε πρώτα την πόρτα των γυναικών καθιστώντας την γυναίκα ακόμη περισσότερο ευάλωτη.
Στον τομέα της βίας και της σεξουαλικής παρενόχλησης η Ελλάδα παρουσιάζει έλλειμμα ως προς το θεσμικό της πλαίσιο, ενώ η  βία στην οικογένεια και κατά των γυναικών οξύνεται τα τελευταία χρόνια. Τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Ισότητας δείχνουν ότι το 79% των καταγγελιών για περιστατικά βίας αφορούν στην έμφυλη βία.
Στο επίπεδο της συμμετοχής στα Κέντρα Λήψης αποφάσεων,  οι γυναίκες συνεχίζουν να υποεκπροσωπούνται. Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι το  18,67%  των εκλεγμένων στο Εθνικό Κοινοβούλιο είναι γυναίκες και  μόλις το 8,2 στο Ευρωκοινοβούλιο.

Η Δημοτική Επιτροπή Ισότητας του Δήμου Παλλήνης, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, δεσμεύεται να προωθήσει σε τοπικό επίπεδο όλα εκείνα τα ζητήματα που οι γυναίκες καθημερινά αντιμετωπίζουν. Να συμβάλλει στην ευαισθητοποίηση της τοπικής μας κοινωνίας, στοχεύοντας σε μια πιο ισότιμη διαφυλική κοινωνία.