Παρασκευή 3 Απριλίου 2015

Τοπικό δίκτυο κατά του σχολικού εκφοβισμού και της βίας


Ο πρώτος πυρήνας για την δημιουργία ενός τοπικού δικτύου για την αντιμετώπιση του σχολικού εκφοβισμού δημιουργήθηκε στην συνάντηση με χαρακτήρα διαβούλευσης, που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Δήμου Παλλήνης. Με ιδιαίτερη ευαισθησία και ενδιαφέρον από συλλογικούς φορείς, εκπροσώπους της Ενωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Δημοσίων Σχολείων Παλλήνης, καθηγητές και γονείς, αλλά και εκπροσώπους πολιτικών κομμάτων, έγινε το πρώτο βήμα  του «Τοπικού δικτύου αντιμετώπισης της βίας στα σχολεία», στο Δήμο Παλλήνης.
Στη συνάντηση, που έγινε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Παλλήνης την Τετάρτη 1η Απριλίου 2015, κατατέθηκαν από όλους τους παρευρισκόμενους προτάσεις δράσεων για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της βίας και τον εκφοβισμό ως κοινωνικό φαινόμενο που δυνητικά λαμβάνει διάφορες μορφές, όπως, σωματικός, λεκτικός, εκφοβισμός για εκβιασμό, έμμεσος ή κοινωνικός, σεξουαλικός, ρατσιστικός  και ηλεκτρονικός.
Ο Δήμος Παλλήνης ευαισθητοποιημένος στο διαχρονικό πρόβλημα του σχολικού εκφοβισμού , παρενόχλησης και βίας έχει υλοποιήσει και υλοποιεί δράσεις αντιμετώπισης των φαινομένων,  μέσω του Γραφείου Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης (ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών) και σε άμεση συνεργασία με τη σχολική κοινότητα– τόσο σε ατομική, όσο και σε ομαδική συμβουλευτική(ομάδες εφήβων, συμβουλευτική γονέων και εκπαιδευτικών) .
Επίσης, σχετικές δράσεις υλοποιούνται και μέσω των Σχολών Γονέων και της συμβουλευτικής στήριξης,  με αντικείμενο την αντιμετώπιση της βίας μέσα και έξω από το σπίτι.
Η μέχρι σήμερα εμπειρία του Δήμου Παλλήνης , ανέδειξε την ανάγκη για την δημιουργία συντονισμό ενος  «Τοπικού δικτύου αντιμετώπισης της βίας στα σχολεία», για την ανάπτυξη νέων συνεκτικών δράσεων, προκειμένου να υπάρξει αλληλεπίδραση και πολλαπλασιαστικά οφέλη.
Σκοποί του δικτύου:
·       Ανάπτυξη κοινωνικού  διαλόγου για την κατανόηση του φαινομένου της βίας
·        Δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την πρόληψη της βίας
·        Ενέργειες δικτύωσης μεταξύ τοπικών φορέων, δηλαδή συλλόγων γονέων, πολιτιστικών και αθλητικών συλλόγων, εκπαιδευτικών 
και αφετέρου την ένταξη στο Εθνικό Δίκτυο κατά της βίας στα Σχολεία, στο οποίο συμμετέχουν φορείς, όπως η Εταιρεία Ψυχικής Υγείας του παιδιού, Συνήγορος του Πολίτη και το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού.