Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012



ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στην εφ.΄΄ Υπέρβαση΄΄ της Αντιδημάρχου Κοινωνικής Πολιτικής Παιδείας, Διαφάνειας, & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Δήμου Παλλήνης κας Ειρήνης Κουνενάκη
στον Κωνσταντίνο Γκαρπούση


 Κυρία Κουνενάκη, η κοινωνική πολιτική είναι για σας επιλογή ή τη θεωρείτε αναγκαίο κακό;

 Η κοινωνική πολιτική στην τοπική αυτοδιοίκηση , ως επιλογή πολιτικής, ήταν στην διακριτική ευχέρεια της εκάστοτε δημοτικής αρχής, αν θα την ασκήσει, πως θα την ασκήσει και σε τι έκταση θα την ασκήσει. Ήταν η επιλογή της ανθρωποκεντρικής πόλης ή μη. Σήμερα τα δεδομένα έχουν αλλάξει. Οι συγκυρίες που έχουν δημιουργηθεί επιβάλλουν επιτακτικά, ακόμη και εκεί όπου δεν είναι ιδεολογική επιλογή, να ασκηθεί με τα όποια μέσα, με τους όποιους πόρους κι ακόμη κι αν δεν υπάρχουν θα πρέπει να εξευρεθούν.
Οι Δήμοι αποτελούν τον πρώτο δέκτη κοινωνικών προβλημάτων, λόγω της άμεσης επαφής τους με τον πολίτη.
Αυτό εξ΄ ορισμού τους καθιστά περισσότερο αρμόδιους, αλλά κυρίως περισσότερο ικανούς να ασκήσουν κοινωνική πολιτική, τουλάχιστον στο επίπεδο της καθημερινότητας.

 Ποιο είναι το όραμα τόσο το δικό σας όσο και του δημάρχου Θανάση Ζούτσου για το Δήμο Παλλήνης;

 Εμείς στον Δήμο Παλλήνης, έχουμε ως όραμα μια ανθρωποκεντρική πόλη Σήμερα , συμμεριζόμενοι τις εξαιρετικά δύσκολες συγκυρίες που έχουν δημιουργηθεί στην Ελληνική κοινωνία έχουμε επιλέξει την άσκηση κοινωνικής πολιτικής που εκτείνεται σε ένα μεγάλο φάσμα υπηρεσιών προς τους δημότες μας.
Δυστυχώς οι Έλληνες πολίτες και κατ επέκταση οι δικοί μας δημότες, έχουν υποστεί τεράστια μείωση του εισοδήματος. Έχουμε γίνει θεατές μιας φθίνουσας πορείας όλων των κοινωνικών δεικτών, με αποτέλεσμα όλο και περισσότεροι συνδημότες μας να καταφεύγουν στον Δήμο για να ζητήσουν βοήθεια και στήριξη.

Πώς αντιμετωπίζετε τα κοινωνικά προβλήματα των δημοτών σας και ποιες δράσεις έγιναν για τη μείωση αυτών των προβλημάτων, πάντα σε σχέση με τη σημερινή οικονομική πραγματικότητα;

Ως Δήμος βρισκόμαστε σε μια διαρκή ετοιμότητα, φροντίζοντας να παρεμβαίνουμε σε όλους τους τομείς της κοινωνικής πολιτικής, με διαρκώς νέες δράσεις και νέες αποφάσεις, όπου και όταν χρειάζεται. Πρόσφατα, και μετά την εξωπραγματική επιβάρυνση που βιώνουν όλοι οι πολίτες με τους νέους φόρους και τα χαράτσια, το Δημοτικό Συμβούλιο πήρε απόφαση για δωρεάν βοήθεια νομικής κάλυψης στους δημότες που αδυνατούν ή επιλέγουν να μην πληρώσουν το Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Ακινήτων, η κοινώς το χαράτσι της ΔΕΗ. Μια ρεαλιστική απόφαση για τους δημότες μας.
Από την ανάληψη των καθηκόντων μας και θέλοντας να ενεργοποιήσουμε την τοπική κοινωνία αλλά και να συνδράμουμε στους άπορους συνδημότες μας, στήσαμε το Κοινωνικό Παντοπωλείο, βάζοντας κανόνες λειτουργίας, συστήνοντας τον Κανονισμό Λειτουργίας και ενεργοποιώντας τις επιχειρήσεις, μικρές και μεγάλες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή μας, πέρα από τις προσφορές ιδιωτών που έτσι και αλλιώς υπήρχαν. Σήμερα κάποιους μήνες μετά, έχουμε διευρύνει σημαντικά το δίκτυο επιχειρήσεων που προσφέρεται να παρέχει δωρεάν τρόφιμα σε δημότες μας και είμαστε σε θέση να προσφέρουμε κάποια βασικά είδη σε αυτούς που αντικειμενικά το χρειάζονται. Και αυτό γίνεται μέσα από μια συγκροτημένη διαδικασία και κυρίως με κανόνες διαφάνειας. Ένας μεγάλος αριθμός συνδημοτών μας εξυπηρετείται με τα είδη βασικής ανάγκης σε σταθερές μηνιαίες ποσότητες.

Ο κόσμος γενικά περνάει ένα ψυχολογικό σοκ με ό,τι συμβαίνει γύρω του, με αποτέλεσμα να γιγαντώνονται ακόμη και προβλήματα της καθημερινότητάς του. Πού μπορεί να στραφεί για βοήθεια;

 Στο επίπεδο της ψυχοκοινωνικής στήριξης,  πολλοί δημότες μας επιλέγουν το Δήμο μας μέσα από το Γραφείο Κοινωνικών Υπηρεσιών το οποίο παρέχει στους δημότες μας προγράμματα πρόληψης και ευαισθητοποίησης αλλά και συμβουλευτικής και ψυχολογικής υποστήριξη σε προσωπικά, οικογενειακά θέματα, και άλλα θέματα. Περίπου 250 δημότες μας εξυπηρετούνται σήμερα από τους κοινωνικούς λειτουργούς και τους ψυχολόγους του Δήμου μας μέσα από διαφορετικές υπηρεσίες όπως επισκέψεις κατ οίκον, εξατομικευμένη ψυχολογική υποστήριξη, κοινωνικές έρευνες, ομάδες εφήβων.
Πρόσφατα υλοποιήσαμε τις Σχολές Γονέων σε συνεργασία με το ΙΔΕΚΕ, όπου συμμετείχε ένας σημαντικός αριθμός γονέων , περίπου εκατό, με θέματα κυρίως εστιασμένα στις σχέσεις στην οικογένεια.

 Έχω διαπιστώσει προσωπικά ότι έχετε κάνει άλματα στο μέγα θέμα του εθελοντισμού. Θα θέλατε να μας πείτε σχετικά;

 Στο σημείο αυτό θα ήθελα να αναφέρω ότι στο πρόγραμμα άσκησης της κοινωνικής πολίτικης του Δήμου Παλλήνης ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στον τομέα του Κοινωνικού Εθελοντισμού. Η δύναμη της κοινωνίας των πολιτών είναι μεγάλη. Μέσα από δράσεις επιδιώκουμε να μετατρέψουμε τη διάθεση των πολιτών σε εθελοντική προσφορά, στο μεγαλύτερο «κεφάλαιο» για την ανάπτυξη δομών που στοχεύουν στη στήριξη των κοινωνικών υπηρεσιών που παρέχει ο Δήμος μας.
Συγκεκριμένα στον τομέα του εθελοντισμού της υγείας έχουμε ενεργοποιήσει τα αντανακλαστικά της κοινωνίας, και έχουμε ως Δήμος ένα μεγάλο αριθμό εθελοντών αιμοδοτών, και με την βοήθεια τους διατηρούμε μια τράπεζα αίματος που ανταποκρίνεται στις ανάγκες των δημοτών μας, την στιγμή που χρειάζεται. Στην πρόσφατη αιμοδοσία που υλοποιήθηκε στην Δημοτική Ενότητα Παλλήνης, για πρώτη φορά καταφέραμε και συγκεντρώσαμε περίπου 50 μονάδες αίματος. Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να βοηθήσουμε περισσότερους συνανθρώπους μας, που χρειάζονται αίμα.
Αλλά και στον τομέα του εθελοντισμού στο περιβάλλον, αναπτύσσουμε δράσεις κυρίως συμβολικού χαρακτήρα όπως αναδάσωση, καθαρισμό του Λόφου Λεβίδη, καθαρισμό της Μαραθώνιας διαδρομής στοχεύοντας στην ενεργοποίηση και στην συμμετοχή κυρίως των μαθητών και των νέων ανθρώπων στις δράσεις για το περιβάλλον. Θέλουμε να συμβάλλουμε στην δημιουργία μιας άλλης κουλτούρας για το περιβάλλον, την κουλτούρα της συν-ευθύνης και της συν-υπευθυνότητας.
Ένα άλλο αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνικής πολιτικής, είναι τα αδέσποτα ζώα του Δήμου μας. Κι εδώ υπάρχει σχεδιασμός και υλοποιείται συγκεκριμένο πρόγραμμα, που περιλαμβάνει στειρώσεις, εμβολιασμούς και περίθαλψη των αδέσποτων ζώων και στηρίζεται και στον εθελοντισμό
.
 Κυρία Κουνενάκη, ο δήμος σας έχει κάνει καινοτόμες ενέργειες τόσο σε θέματα παιδείας και προληπτικής ιατρικής, αλλά και έχετε θεσπίσει, για πρώτη φορά, θεσμικά όργανα για την άσκηση αυτών των ενεργειών. Θα ήθελα να ενημερώσετε τους δημότες για αυτές τις δράσεις.

Στην παιδεία, προσπαθούμε να καλύψουμε όλες τις ανάγκες των σχολικών μονάδων του Δήμου μας, γιατί πιστεύουμε ότι τα παιδιά μας πρέπει να ζούνε σε χώρους μάθησης, που είναι διαμορφωμένοι με ευαισθησία, αγάπη και φροντίδα. Καλύπτουμε τα επισκευαστικά των σχολείων, αφιερώνοντας πολύ μεγαλύτερα ποσά από αυτά που το κράτος μας αποδίδει. Το ίδιο συμβαίνει και με τις λειτουργικές ανάγκες των σχολείων. Καλύπτουμε το μεγαλύτερο μέρος του κόστους από ιδίους πόρους. Προχωράμε σε κεντρική προμήθεια του πετρελαίου θέρμανσης για όλα τα σχολεία του Δήμου μας, τυπώσαμε ένα μεγάλο αριθμό βιβλίων κυρίως για τα σχολεία της πρωτοβάθμιας, γιατί τα παιδιά μας αξίζουν και γιατί εμείς όσο μπορούμε θα διασφαλίζουμε το καλλίτερο ακόμη κι όταν το κράτος ολιγωρεί.
Στο πλαίσιο αυτό παρέχουμε δράσεις προληπτικής ιατρικής για τους μαθητές των σχολείων μας.
 Έχουμε υλοποιήσει και συνεχίζουμε, μέχρι να καλυφθούν όλοι οι μαθητές των σχολείων, προγράμματα προληπτικού οδοντιατρικού ελέγχου καθώς και εξετάσεις σκολίωσης, ενώ παράλληλα με τα στελέχη της Διεύθυνσης Υγείας του Δήμου μας υλοποιούμε προγράμματα ενημέρωσης για θέματα δημόσιας υγείας, όπου και όταν χρειάζεται.
Αλλά και στην εκπαίδευση ενηλίκων μέσα από την Δια Βίου Μάθηση παρέχουμε στους Δημότες μας μια μεγάλη επιλογή από προγράμματα εκπαίδευσης ενηλίκων, όπως ηλεκτρονικοί υπολογιστές, χοροί λάτιν, κόσμημα, χειροτεχνία, ζωγραφική, φωτογραφία. Περίπου 700 άτομα συμμετέχουν στα προγράμματα εκπαίδευσης ενηλίκων τα οποία υλοποιούνται την τρέχουσα περίοδο από τον Δήμο μας.

Η κοινωνική πολιτική του Δήμου μας υλοποιείται και υποστηρίζεται μέσα από την δημιουργία και θεσμικών οργάνων για την άσκηση της. Πρόσφατα με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου συγκροτήσαμε το Τοπικό Συμβούλιο Πρόληψης Παραβατικότητας που έχει ως έργο να καταρτίσει ένα πρόγραμμα πρόληψης εγκληματικότητας στα γεωγραφικά όρια του Δήμου, τη γνωμοδότηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, τη διοργάνωση ημερίδων, σεμιναρίων ή άλλων εκδηλώσεων για την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης, τη ενημέρωση των κατοίκων. Επίσης, προχωρήσαμε στην λήψη απόφασης για τον Κανονισμό Λειτουργίας του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών προκειμένου να προχωρήσουμε στην επόμενη φάση που είναι η συγκρότηση του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών, ένα νέο θεσμικό όργανο που έχει ως στόχο την προώθηση της κοινωνικής συνοχής μέσα από την ομαλή ένταξη των νομίμων μεταναστών, στις κοινωνικές διαδικασίες της τοπικής μας κοινωνίας.


Πιστεύετε ότι η τοπική αυτοδιοίκηση σε αυτούς τους χαλεπούς καιρούς, θα έχει ρόλο στην άσκηση κοινωνικής πολιτικής, ή η σκληρή οικονομική πραγματικότητα θα την κρατήσει μακριά από αυτό;

 Όπως είναι προφανές το μέλλον επιβάλλει μια Τοπική Αυτοδιοίκηση ολοένα και πιο εμπλεγμένη στην άσκηση της κοινωνικής πολιτικής.
Ο δρόμος από δω και πέρα της αναβάθμισης του ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην άσκηση κοινωνικής πολιτικής είναι μακρύς και περνά μέσα από την αποκέντρωση. Και όταν λέω αποκέντρωση δεν εννοώ κάποιο διοικητικό σύστημα. Η αποκέντρωση είναι βαθιά φιλοσοφική πολιτική και πολιτισμική έννοια. Σημαίνει να δημιουργείς πεδία ευθύνης και όχι πεδία εξουσίας. Τέτοια πεδία πρέπει να δημιουργηθούν στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με ανθρώπους που έχουν συναίσθηση της ευθύνης τους και του έργου που επιτελούν και με οργανισμούς προσανατολισμένους σε νέες αντιλήψεις. Με νέους τρόπους λειτουργίας. Με προσήλωση στην αποστολή τους.

Γ.Κ.: Κυρία Κουνενάκη θέλω πραγματικά να σας ευχαριστήσω όχι μόνο για τη συνέντευξη, αλλά και γιατί τόσο εσείς όσο και ο δήμαρχος Θανάσης Ζούτσος έχετε δώσει μια άλλη διάσταση στο θέμα "δημοτική κοινωνική πολιτική".
Τόπος: Παλλήνη 15351, Ελλάς